Morten Korch-gård med hjertet på rette sted
Debelgaard ved Brørup leverer som den eneste gård i landet mælk til Arlas gastronomiske mejeriserie Essens. Gården drives af ægteparret Arne og Birgit Petersen og deres søn Christian Petersen, der er sjette generation. Fælles for de to generationer er deres passion for naturen og dyrenes velbefindende.
En flok sortbrogede malkekøer trasker målbevidste af sted i en lang række fra marken mod stalden. Der lyder høje brøl fra flokken, for klokken er 12, og det er malketid på Debelgaard. Gården, som ligger ved Brørup i Vestjylland, drives økologisk og er hjemsted for 400 malkekøer, som tilsammen leverer knap 12.000 liter mælk i døgnet.
”Hver gård har sin egen mælkesmag, og vores mælk har en helt speciel smag af kokos og vanilje og er meget sød,” siger Arne Petersen, der driver Debelgaard sammen med sin kone Birgit og sønnen Christian.
Mælken bliver afhentet af Christiansfeld Mejeri og er den vigtigste ingrediens i Arla Unikas Essens-serie, som er en række gastronomiske mejeriprodukter. Debelgaard er også Arlas eneste singlefarm-mejeri, hvilket betyder, at mælken ikke blandes med mælk fra andre gårde og er den eneste mælk, der bruges i Essens-serien. Produkterne sælges hos grossister og bruges på flere Michelin-restauranter.
Debelgaard er certificeret af Dyrenes Beskyttelse, der stiller særlige krav til dyrevelfærd.
”Vi har altid passet godt på vores dyr. Mange af vores køer er så tamme, at vi kan gå inde ved dem. Vi går meget op i, at vores ansatte også behandler dyrene ordentligt,” fortæller Birgit Petersen.
Forskellig personlighed
Arne og Birgit Petersen viser rundt på slægtsgården, som de har drevet i 40 år. Fra det fuldautomatiske staldanlæg med mælkerobotter, automatisk fodervogn og kobørster, som køerne elsker, til de grønne marker med udsigt til skoven.
”Vi kalder stedet for vores Morten Korch-gård, for selv om vi har en fuldautomatisk stald, går vi stadig op i naturen og dyrenes velbefindende. Vi havde besøg af en kok fra en fin restaurant, der var meget forbavset over, at man kan have så meget dyrevelfærd på så stor en gård,” siger Birgit Petersen og bliver kærligt puffet i siden af en kontaktsøgende ko.
”Jeg synes, det er dejligt, når de kommer og vil snakke. Køerne har forskellig personlighed og ser ikke ens ud. Nogle svinger man bedre med end andre, ganske som med mennesker,” siger hun og klapper koen.
De ca. 400 køer har 10 forskellige marker, som de kan boltre sig på. Nogle marker har græs, mens andre vælger at gå til rugmarker.
”Køerne bliver flyttet til en ny mark cirka hver tredje dag. Vi kan mærke, at de bliver rigtig glade, når de kommer på nyt græs,” fortæller Arne Petersen og tilføjer: ”Køerne producerer mere mælk, når de trives.”